Haptotherapie is een therapievorm waarbij de haptotherapeut zich voelend en luisterend afstemt op de cliënt zowel in gesprek, maar ook door affectieve aanraking op de behandelbank. Het is de intentie van de haptotherapeut om de cliënt te helpen het gevoelscontact met zichzelf en zijn omgeving te herstellen.
De haptotherapeut gidst en volgt zijn cliënt in dit proces. Onze hersenen dragen ons cognitieve geheugen en ons lichaam is de drager van ons voelend geheugen.
In de haptotherapie is er daarom aandacht voor onverwerkte, oude pijn.
Belangrijk is dat de cliënt eerst bewustzijn ontwikkelt van wat er in zijn binnenste, zijn voelen gebeurt. Zo kan hij ontdekken wanneer hij zich opent en op welke momenten hij zich afsluit van zijn voelen.
Doorgaans zijn deze bewegingen van ons voelen automatisch en hebben we het niet eens in de gaten hoe dat gebeurt. Door bewustzijn te hebben van onze gevoelsbewegingen, krijgen we veel informatie vanuit die bron van onszelf. Je kunt zo leren om de stem van je voelen beter te betrekken bij hoe je in je leven staat en bij de stappen die je daarin zet.
Aan elke begeleiding gaat een intake vooraf waarin we verkennen of Haptotherapie passend en zinvol is.
Haptotherapie is een zelfstandige therapievorm, maar voor mensen met een psychiatrische of anderszins complexe achtergrond is het een voorwaarde dat de haptotherapie in samenwerking gebeurt met een psychiater of psychotherapeut.
|